top of page
  • Writer's pictureRetro Artūrs

Kā militārie standarti dzīvo mūžīgi



ASV standartā attālums starp dzelzceļa sliedēm ir 4 pēdas un 8,5 collas. Tas nu nepavisam nav apaļs skaitlis. Kāpēc tiek izmantots tieši šāds sliežu platums? Tāpēc, ka tieši tādas sliedes būvēja Anglijā, un ASV dzelzceļus sāka būvēt izceļotāji no Anglijas.





Kāpēc angļi būvēja tieši tādas sliedes? Tāpēc, ka pirmās dzelzceļa līnijas uzbūvēja tie paši cilvēki, kas pirms tam būvēja tramvajus, un viņi izmantoja tieši šādu sliežu platumu.


Bet kāpēc viņi izmantoja tieši šo platumu? Tāpēc, ka tramvaju būvētāji izmantoja tās pašas iekārtas, kas tika izmantotas pajūgu būvēšanai, kam bija tāds pats attālums starp riteņiem.


Labi! Kāpēc pajūgi izmantoja šādu dīvainu riteņu attālumu? Nu, ja viņi mēģinātu izmantot kādu citu attālumu, pajūgi ātri salūztu uz kāda no vecajiem, garajiem ceļiem, jo tieši šāds attālums ir senajām riteņu iebrauktajām grambām.


Kas tad uzbūvēja šos senos ceļus? Pirmos garos ceļus Eiropā uzbūvēja Romas Impērija savu leģionu vajadzībām. Šos ceļus izmanto kopš tiem laikiem. Bet grambas? Pirmās grambas radīja romiešu kaujas rati, un visiem pārējiem nācās tām pielāgoties vai arī sabojāt savus ratus. Tā kā kaujas ratus ražoja Romas Impērijas vajadzībām, tie visi bija līdzīgi, ieskaitot arī attālumu starp riteņiem.


Rezultātā esam saņēmuši atbildi uz sākotnējo jautājumu. Amerikas dzelzceļa sliežu platuma standarts ir cēlies no sākotnējā militārā standarta Romas armijas kaujas ratiem. Militārie standarti un birokrātija dzīvo mūžīgi.


Tādējādi nākamreiz, kad sastapsieties ar kādu standartu un brīnīsities, kāda zirga pakaļa to radījusi, jums var būt pilnīga taisnība. Romas Impērijas kaujas rati tika veidoti tieši tik plati, lai tajos varētu iejūgt divu kara zirgu pēcpuses.


 

Šis raksts ir atdzīvināts no vecajiem web arhīviem vēsturisku liecību saglabāšanai. Informatīvi izglītojošos nolūkos.

www.murds.lv 1998. gads

bottom of page